Maqui a omega mastné kyseliny

Omega mastné kyseliny sa označujú aj slovným spojení esenciálne mastné kyseliny, pretože si ich ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať, takže ich musíme prijímať v potrave. Tieto kyseliny sú veľmi dôležité pre správny priebeh biologických procesov v ľudskom tele. Najznámejšími esenciálnymi mastnými kyselinami sú Omega-3, Omega-6Omega-9, z ktorých sa všetky tri nachádzajú v Maqui berry.

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre celkové zdravie organizmu. Medzi najznámejšie Omega-3 mastné kyseliny patria EPADHA. Tie sú známe svojou úlohou pri udržiavaní správneho fungovania srdca, mozgu a zraku, normálnej hladiny krvného tlaku. Dôležité sú aj pre správny vývin dieťaťa v tele matky, či dokonca v prvých mesiacoch života dieťaťa počas kojenia. Takisto majú úlohu pri predchádzaní rôznym chorobám a celkovo sú dôležité pre správny beh organizmu.

Omega-3Omega-6 mastné kyseliny by mali byť prijímané v rovnomernom množstve. Pomer konzumovaných mastných kyselín ovplyvňuje to, ako sú vo výsledku metabolizované, takže by mali byť prijímané približne v rovnakom množstve.

Omega-9 mastné kyseliny nie sú považované za esenciálne, pretože si ich telo dokáže vyprodukovať z nenasýtených tukov. Ich produkcia je však závislá na prítomnosti týchto tukov a ďalších omega mastných kyselín, takže ich prijímanie v strave je prospešné. Podobne, ako ostatné mastné kyseliny, aj Omega-9 podporuje funkcie mozgu, srdca a zraku, zlepšuje imunitu a vyznačuje sa mnohými ďalšími pozitívnymi účinkami na organizmus.

Nenasýtené mastné kyseliny sú pre organizmus lepšie ako tie nasýtené. Preto môžu prispievať k udržiavaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Celkovo sú dôležité pre rozvoj a rast detí so zameraním na ich fyzické, ale aj psychologické vlastnosti. Aj keď obsah nenasýtených mastných kyselín nie je hlavnou príčinou obľúbenosti Maqui berry, ich prínosy pre ľudské telo sú nepopierateľné a dodávajú tomuto ovociu iba ďalšie zdraviu prospešné látky, ktoré by bola škoda nevyužiť.