Pôvod a história Maqui berry

Maqui berry je názov používaný pre plod rastliny Aristotelia chilensis. Iný názov pre plod tejto rastliny je „Chilean wineberry“, čo sa dá voľne preložiť ako čilská bobuľa. Tento názov samozrejme úzko súvisí s pôvodom rastliny, ako aj jej súčasným výskytom. Aristotelia chilensis rastie v dažďových pralesoch v Čile a v susednej Argentíne. Jedná sa o stále zelenú rastlinu dosahujúcu výšky 4 až 5 metrov. Dokáže ročne vyprodukovať až 10 kilogramov chutných bobúľ, ktoré konzumujeme kvôli ich blahodarným účinkom na ľudský organizmus.

O týchto účinkoch už dlhé roky vedeli indiáni kmeňa Mapucha, ktorí bobule Maqui používali na prípravu špeciálneho nápoja určeného na dodávanie mimoriadnej sily a výdrže svojim bojovníkom. O týchto kmeňoch sa tvrdí, že po celé generácie používali nie len bobule, ale aj listy a stonky tejto rastliny, pretože im prisudzovali medicínske účinky. Dnes už síce vieme, že nám Maqui berry nadľudskú silu nedodá, no o priaznivých účinkoch týchto bobúľ na ľudské telo si nedovolíme ani len pochybovať.

Veľká časť svetovej produkcie Maqui berry sa stále pestuje práve v argentínskych a čilských pralesoch, kde Aristotelia chilensis rastie prirodzene. Prostredie dažďového pralesa so sebou prináša čistý vzduchcelkovo čisté prostredie, ktoré bobuliam maqui iba dodáva na ich kvalite.